SCIENTIFIC REASONS FROM PAST PAPERS

SCIENTIFIC REASONS FROM PAST PAPERS

1) Every fourth year has 366 days. Explain.


Ans: One revolution of the earth around the sun takes 356 days and 6 hours. But we consider a year
as consisting of only 365 days and ignore 6 hours. In four years the difference becomes as much as
24 hours or one day. Hence, to every fourth year we add one day. That year of 366 days is known as
leap year.


2) Why are igneous rocks called primary or parent rocks?


Ans: Igneous rocks are formed when the molten material from volcanoes gets solidified. This
material is liquid, hot and sticky which moves towards the surface through cracks and joints. All
other rocks derived from these rocks. Hence, they are called primary or parent rocks.


3) Why are the areas lying between the Arctic Circle and the North Pole in the Northern


Hemisphere and the Antarctic Circle and the South Pole in the Southern Hemisphere very cold?
Ans: These areas are very cold because the sun does not rise much above the horizon. Therefore, its
rays are always very slanting which emit minimum heat. These areas being very cold are called
Frigid Zones.


4) Why are the three hot regions of the world-equatorial forests, savannah lands and hot deserts-not found in Europe?


Ans: The three hot regions of the world-equatorial forests, savannah lands and hot deserts-are not
found in Europe because Europe is the only inhabited continent situated entirely outside the tropics.


5) Why is the lowest layer of the atmosphere in contact with the earth‘s surface, the warmest?


Ans: The lowest layer of the atmosphere in contact with the earth‘s surface is the warmest because
the atmosphere is heated mainly from the below.


6) Why does the temperature above the ocean and land masses vary even on the same latitude?


Ans: Temperature above the oceans and land masses varies even on the same latitude because of the
differential heating of land and water, i.e., land mass is heated and cooled more rapidly and to a
greater degree than water.


7) Why are marine animals able to live at great depths than marine plants?


Ans: As marine animals do not depend upon sunlight for their survival, they are able to live at great
depths where there is permanent darkness.


8) Why do trees of coniferous forests possess needle-like leaves?


Ans: The needle-like leaves limit transpiration and thus enable conifers to grow in the drier areas.


9) Why do equatorial forests appear evergreen?


Ans: In equatorial forests trees often shed a few leaves or shed their leaves seasonally, but most of
the trees retain their leaves for most of the time so that the forests appear evergreen.


10) Why is petroleum often called black gold?


Ans: Petroleum is often called black gold because of its great demand in the modern industry and for
domestic use. It provides fuel for heat and lighting, lubricant for machinery and raw material for a
number of industries.

 

General Science Questions & Answers

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: