Current Affairs Paper CSS 2019

Current Affairs Paper CSS 2019

PART-I (MCQs)

1. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah fixed his salary as the Governor General of Pakistan at:

A. Rs. 1

B. Rs. 3

C. Rs. 4

D. None of these

Ans: A

2. Operation Zarb-e-Azab was started on:

A. 24 April 2014

B. 29 April 2014

C. 15 June 2014

D. None of these

Ans: C

3. Gymnophobia is the fear of:

A. Nudity

B. Gyms

C. Hotels

D. None of these

Ans: A

4. The book ‘Higher than Hopes’ is the biography of:

A. Nelson Mandela

B. Henry S. Commager

C. Bill Clinton

D. None of these

Ans: A

5. Who was the founder of America’s Republican Party?

A. Alexander Hamilton

B. Franklin D. Roosevelt

C. George Washington

D. None of these

Ans: D

6. Maharaja Gulab Singh Dogra sold Kashmir to British Government in:

A. 1846

B. 1845

C. 1843

D. None of these

Ans: A

7. Who was the first Chief Minister of Balochistan from 1972 to 13 February 1973?

A. Sher Bux Muree

B. Sardar Attaullah Khan Mengal

C. Mir Ghulam Qadir Khan

D. None of these

Ans: B

8. Which among the following countries releases the highest amount of Carbon Dioxide into the atmosphere?

A. Canada

B. Russia

C. China

D. None of these

Ans: C

9. East India Company was established in:

A. 1604

B. 1603

C. 1600

D. None of these

Ans: C

10. Punjab Police was established in:

A. 1861

B. 1851

C. 1853

D. None

Ans: A

11. McMahon Line is a border between:

A. India and China

B. India and Nepal

C. India and Bangladesh

D. None of these

Ans: A

12. The United Nations Conference on Environment and Development, 1992 was held in:

A. Delhi

B. Cairo

C. Rio de Janeiro

D. None of these

Ans: C

13. Who was the first Muslim Air Chief Marshal of Pakistan?

A. Air Marshal Aghar Khan

B. Air Marshal Zafar Chaudhry

C. Air Marshal Noor Khan

D. None of these

Ans: A

14. A terrorist attack was launched on Army Public School in Peshawar on:

A. 14 December 2014

B. 15 December 2014

C. 16 December 2014

D. None of these

Ans: C

15. WAFA is the news agency of which country?

A. Palestine

B. Syria

C. Jordan

D. None of these

Ans: A

16. RAW stands for:

A. Raw and Analysis

B. Research Wing

C. Research and Analysis Wing

D. None of these

Ans: C

17. The first Martial Law in Pakistan was imposed in:

A. September 1958

B. November 1958

C. October 1958

D. None of these

Ans: C

18. The Iran–Pakistan gas pipeline, also known as the:

A. Friendship Pipeline

B. Peace Pipeline

C. Natural Pipeline

D. None of these

Ans: B

19. Which country doesn’t have an army?

A. Niger

B. Nigeria

C. Iceland

D. None of these

Ans: C

20. Pakistani Government decided to exploit ‘The Thar coalfield’ for electricity production in:

A. 2006

B. 2007

C. 2008

D. None of these

Ans: c

https://www.mcqschain.com/model-mcqs-ppsc-fpsc-nts-14/

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: